Prin ’92, departamentul IT al unei companii ce activeaza in domeniul financiar a inceput sa dezvolte un tool care sa-i ajute pe sysadmini sa administreze serverele companiei – un “configuration management tool”. Nu exista pe atunci ceva similar pe piata, erau primii, dar l-au tinut pentru ei. Ca deh, compania aia nu traia din IT. Oarecum de inteles.
Dar, 10 ani mai tarziu, acea companie financiara a incheiat un contract cu o mare companie IT (sa-i zicem BigAzure – BA), pentru a-si externaliza serviciile de IT. Prin contract, intregul departament IT, cu hardware, software si oameni era transferat la BA. Inclusiv toolul de configuration management. Si desi aparusera cateva alternative, nu erau foarte populare, asa ca ar fi fost loc pe piata si pentru acest tool, mai ales daca ar fi fost impins in fata de o companie faimoasa. Dar, BA n-a vazut potentialul unui asemenea tool. Desi n-ar fi avut concurenta. Desi un asemenea tool e foarte util, mai ales cand trebuie sa administrezi mii de servere. Desi pentru un asemenea tool exista o piata foarte importanta. Nu, s-au gandit ca-i inutil, l-au folosit doar intern si incet-incet au renuntat sa-l mai dezvolte.
Pe piata asta neocupata de BA cu toolul lor de configuration management, a aparut in 2005 puppet, care e utilizat acum de o groaza de companii. In momentul de fata, daca ai un datacenter mare sau o solutie de cloud, practic esti nevoit sa folosesti puppet (sau ceva similar). Iar din cauza asta Puppet Labs creste ca Fat-Frumos. Intre timp, BA, care ar fi putut sa fie primii pe piata asta, incearca sa reinventeze ceva tool similar si nu-i iese nicicum.